حفاری معدن چگونه انجام می شود؟

دستگاه جهت حفاری معدن

جهت بهره مندی از ذخایر موجود در دل زمین، باید عملیاتی تحت عنوان حفاری معدن با کمک تجهیزات و دستگاه‌های مختلف انجام گیرد تا بتوان به ماده معدنی دسترسی پیدا کرد. برخی از مواد معدنی در نزدیکی پوسته زمین قرار دارند که برای استخراج آن‌ها از روش استخراج روباز استفاده می‌کنند و برخی از مواد در عمق زمین قرار گرفته‌اند، که لازم است برای استخراج آن‌ها از روی حفاری زیرزمینی کمک بگیرند. مهندسین معدن پس از شناسایی مواد معدنی در یک منطقه و انجام محاسبات مختلف، شروع به حفاری آن مناطق می‌کنند تا به ماده قرار گرفته در دل زمین دسترسی پیدا کنند.

حفاری معدن به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که در این مقاله به معرفی مختصر این روش‌ها خواهیم پرداخت.

روش حفاریچرخشیچکش داخل چالچکش خارج چالکوپراد
حداکثر  قطر حفاری ممکنکمتر از 230بین 127 تا 200کمتر از 152127 تا 180
میزان نفوذ پذیری در سنگمتوسطمتوسطخوببالا
انحراف چالکمخیلی کمزیادکم
استفاده آسان از دستگاهمتوسطعالیمتوسطمتوسط
مناسب برای حفاری در شرایط سختخوبخوبمتوسطعالی
میزان طول عمر دستگاهخوبخوبمتوسطعالی
ظرفیت تولیدبالامتوسطبالابالا

روش حفاری چرخشی

یکی از محبوب‌ترین روش‌های حفاری در سراسر دنیا، روش حفاری چرخشی است که در آن به جای ورود ضربه به سنگ، آن را می‌تراشند. دستگاه‌های حفاری چرخشی دارای وزن نسبتا زیادی بوده و با کمک مته، سنگ‌ها بریده می‌شوند. با برش لایه‌های مختلف، دسترسی به لایه‌های زیرین آن امکان پذیر می‌شود و تا رسیدن به اندازه مورد نظر مهندسین، این کار ادامه خواهد داشت. این روش حفاری کاربرد زیادی در معادن روباز بزرگ دنیا دارد و از آن برای استخراج انواع مواد معدنی استفاده می‌کنند.

روش حفاری چکش

روش حفاری چکش خود به دو نوع دیگر تقسیم می‌شود که بسته به نظر مهندس ناظر می‌توان یکی از آن‌ها را برای حفر معدن استفاده کرد.

  • روش حفاری چکش داخل چال: برای حفر معادنی با قطرهاي بيشتر از 127 میلی‌متر و کمتر از 200 ميلي‌متر، بهترین راه استفاده از روش حفاری داخل چال است. در این روش، چکش یا ضربه زن در داخل چال قرار گرفته و با ورود ضربه توسط مته عملیات حفاری را پیش می‌برد. این روش نسبتا دارای هزینه زیادی است ولی انحراف بسیار کمی دارد که این مورد جز بزرگ‌ترین مزایای روش حفاری چکش داخل چال است. با توجه به اینکه ضربه زن یا مته در داخل چال استفاده می‌شود، امکان سقوط آن وجود دارد.
  • روش حفاری چکش خارج چال: در این روش، ضربه زن دستگاه در محیطی خارج از چال قرار گرفته و با کمک انرژی انتقال یافته به سر ضربه زن، زمین را حفر می‌کند. نفوذ دستگاه‌های مبتنی بر روش حفاری چکش خارج چال بسیار بالا بوده و به همین دلیل در معادن زیادی از آن کمک می‌گیرند. از جمله مزایای این روش می‌توان به هزینه مقرون به صرفه و مصرف کمتر سوخت اشاره کرد. با کمک چکش خارج چال می‌توان حفاری تا قطر 152 میلی‌متر را انجام داد.

روش حفاری کوپراد

بهترین روش حفاری معدن را می‌توان روش حفاری کوپراد دانست. خرید دستگاه‌های این روش ممکن است در ابتدا کمی گران‌تر از سایر روش‌ها باشند اما ارزش آن هزینه را خواهند داشت زیرا علاوه بر طول عمر بالا، سرعت حفاری را افزایش داده و کمترین میزان انحراف را خواهند داشت. در داخل دستگاه‌های مبتنی بر روی حفاری کوپراد، یک استرینگ و راد مرکزی وجود دارد که وظیفه این دو کنترل میزان انحراف و سرعت حفاری است. این روش تمام مزایای روش حفاری چکش داخل چال و چکش خارج چال را در خود جای داده است و قدرت نفوذ بالای آن به مهندسین اجازه می‌دهد برای هر نوع سنگی از آن استفاده کنند.

روش مته بادی

روش مته بادی یکی از روش‌های حفاری است که کمتر مورد استفاده قرار گرفته و برای کاربردهایی مانند دوغاب زنی مناسب است. با کمک روش مته بادی می‌توان چال‌هایی با عمق کم ایجاد کرد و مزیت بزرگ آن، قدرت نقوذ فوق العاده در انواع سنگ‌ها است. در مناطقی که سنگ‌های بسیار سختی وجود دارد، می‌توان از دستگاه‌های روش مته بادی برای حفاری معدن استفاده کرد. این روش برای سنگ‌های نرم مناسب نیست زیرا در صورت استفاده، احتمال گیر افتادن مته در داخل آن سنگ‌ها وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.