برای دسترسی به ذخایر ارزشمند موجود در زمین و استخراج مواد معدنی، از روشهای مختلفی استفاده میکنند که بسته به شرایط معدن و محل قرار گیری ماده معدنی متفاوت خواهد بود. مواد معدنی جز سرمایه های طبیعی هر کشوری به شمار میروند که خوشبختانه کشور ما در بین کشورهایی با بیشترین میزان ذخایر طبیعی جای میگیرد و بخش زیادی از مواد مورد نیاز صنایع دیگر را میتوان با کمک معادن موجود تامین کرد.
صنعت معدن در گذشته جدی گرفته نشد و شرکتهای سرمایه گذاری علاقه ای به ورود به بازار معدن نداشتند اما با اعلام برنامه دولت مبنی بر گسترش بخش معادن تا سال 1404، صنعت معدن جانی دوباره گرفت و امکانات مورد نیاز برای استخراج ماده معدنی در اختیار مهندسین قرار داده شد. مواد معدنی پس از استخراج از دل معادن، به کارخانجات فرستاده میشوند تا توسط سنگ شکن ها به قطعات ریزی تبدیل شده و ناخالصی ها از آنها جدا شود.
آخرین نوشته ها:
- مهمترین معادن ایران
- اکتشاف و حفاری معدن چه مراحلی دارد؟
- معادن قاره آفریقا
- اکتشاف معدن چگونه انجام میشود؟
- حفاری معدن چگونه انجام می شود؟
مواد معدنی به چهار روش مختلف از دل معادن استخراج میشوند که در ادامه به توضیح روشها خواهیم پرداخت.

روش های استخراج معدن
- روش استخراج زیرزمینی: برای دستیابی به ذخایر قرار گرفته در اعماق زمین، از روش استخراج زیرزمینی استفاده میکنند که هزینههای بیشتری به نسبت روش استخراج رو باز دارد. جهت استخراج مواد معدنی تونلهایی در دل زمین ایجاد میکنند که به کمک آنها میتوانند دسترسی راحتتری به ماده پیدا کنند. پس از اینکه توسط شفتها یا تونل، سنگهای معدنی استخراج شدند آنها را به سطح زمین میآورند تا عناصر ارزشمند آن را از سایر ناخالصیها جدا کنند.
- روش استخراج رو باز: برای ذخایر معدنی که در پوسته زمین قرار گرفتهاند و دسترسی به آنها راحت است از روش استخراج روباز بهره میبرند. در روش استخراج روباز معمولا یک پوشش گیاهی، خاک یا لایههایی از خاک را کنار میزنند تا به ماده معدنی مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند.
- روش استخراج پلاسری ( ته نشینی): در روش استخراج پلاسری برای بدست آوردن مواد معدنی ارزشمند ماند فلزات از رسوبات حاصل از کانالهای رودخانه ای و ماسه های موجود در ساحل کمک میگیرند. نیمی از تیتانیوم استخراج شده در سراسر جهان، با کمک روش استخراج پلاسری از دل زمین خارج میشود که پس از انجام مراحل استخراج، ماده معدنی را شست و شو میدهند تا کانی های ارزشمند باقی بمانند و سپس آن را خشک و آبگیری میکنند.
- روش استخراج در محل: در این روش که برای معادن خاصی مانند معدن اورانیوم مورد استفاده قرار میگیرد، ابتدا منبع ماده معدنی در عمق زمین را دچار انحلال کرده و سپس آن را بر روی سطح پردازش میکنند.
- روش استخراج با آب : این روش به دلیل هزینه های پایین مورد توجه مهندسین زیادی قرار میگیرد اما محدودیتهای بیشتری نسبت به سایر روشهای استخراج دارد. در این روش برای استخراج مواد معدنی از آب یا یک حلال مایع برای خارج کردن مواد ارزشمند استفاده میکنند. روش استخراج با آب به سه دسته کلی تقسیم میشود که بسته به شرایط معدن میتوان یکی از آنها را استفاده کرد: روش استخراج هیدولیکی، روش استخراج انحلالی و روش استخراج شناور.
- روش استخراج هیدرولیکی: در روش استخراج هیدرولیکی آب را با فشار 3 تا 14 اتمسفر به سمت کانسنگ میفرستند تا به قطعات کوچکی تبدیل شود. سپس مواد معدنی کوچک شده به همراه آب به محل جداسازی فرستاده میشود. یکی از معایب این روش در استفاده از آب زیاد است و تنها در مکانهایی کاربردی است، که آب کافی برای استخراج مواد معدنی وجود داشته باشد.
- روش استخراج انحلالی: بخشی از عملیات آماده سازی استخراج انحلالی در عمق زمین و بیشترین بخش آن در سطح زمین انجام میپذیرد به همین دلیل میتوان روش استخراج انحلالی را یک روش استخراج روباز دانست. این روش برای کانیهایی کاربردی است که قابل حل بوده و یا میتوانند به دوغاب تبدیل شوند.
- روش استخراج لایه روبی: زمانی که یک ماده معدنی در بستر رودخانه های کم عمق مشاهده شد میتوان از روش استخراج لایه روبی برای انتقال آنها به سطح زمین استفاده کرد. در این روش از یک ماشین سنگین مانند بیل چرخشی کمک میگیرند تا به ماده معدنی دسترسی پیدا کنند؛ البته این روش تنها برای رودخانههای با عمق 50 تا 60 متر کاربردی خواهد بود.
- روش استخراج از دریا: برای دریاها و رودخانه هایی که عمقی بیشتر از 50 متر دارند، از روش استخراج دریایی استفاده میکنند. در این روش همه مراحل با کمک یک کشتی انجام خواهد گرفت؛ تمامی تجهیزات مورد نیاز برای استخراج بر روی کشتی نصب شده و مواد استخراج شده هم به داخل کشتی منتقل میشوند.